Yeni: Sınavlar düzenleme
Kayıt Ol
×
güvenlik kodu

Matematik Dersi Yeni Taslak Programı İncelemesi Rapor Örneği

Matematik Dersi Yeni Taslak Programı İncelemesi Rapor Örneği

Yeni taslak program yayınlandıktan sonra 5, 6, 7 ve 8.sınıf düzeyinde yer verilen, sırası değiştirilen ya da sınıfı değiştirilen konu ve kazanımlar bir bütünlük içerisinde hazırlanarak program oluşturulmaya çalışılmış. 5.sınıftaki zaman ve ölçü birimlerinin birleştirilerek art arda verilecek olması, tamsayılarla toplama ve çıkarma işlemlerinin 7.sınıfa kaydırılması, 5-6 ve 7.sınıfta işlenen veri analizinin TEOG müfredatına dahil edilmesi hazırlanan programın daha kullanışlı olacağının da göstergesi.

Özellikle taslak programda da yer alan ve hali hazırda kullanılan kazanım açıklamalarına ilaveler yapılması konunun sınırlarını göstermek açısından daha isabetli bir karar olmuştur. Sarmal yapısını devam ettiren programda 5.sınıftan 8.sınıfa kadar öğrenciler birbiriyle ilişkili konuları daha da artan zengin bir içerikle verilmesi ve önceki sınıfta öğrenilen konuların tekrar hatırlatılması “öğrenme” açısından olumlu bir yaklaşım olmuştur.

6.sınıfta verilen EBOB ve EKOK konusunda getirilen açıklıkla birlikte 8.sınıfta bilimsel gösterim konusunda negatif durumların işlenmeyeceğinin üzerinde durulması programı daha açık bir hale getirmiştir. Bu açıklama kısmının kazanımların olmazsa olmaz bir parçası olduğu bir aşikar. Kaldırılan öğretmen kılavuz kitap ve öğrenci çalışma kitabı ile birlikte konunun sınırları için getirilen bu açıklamaların tüm kazanımlar için net bir şekilde verilecek durumlar ve üst sınıfta verilmesi gereken durumların biraz daha artırılması kılavuz kitap eksikliğini bir nebze de olsa hafifletecektir.

Bununla birlikte taslak program incelendiğinde 5.sınıfta toplam 57 olan kazanım sayısının 52’ye düşürülmesi, 6.sınıfta 69 olan kazanım sayısının 65’e düşürülmesi, 7.sınıfta 53 olan kazanım sayısının 49’a düşürülmesi ve 8.sınıfta 54 olan kazanım sayısının 51’e düşürülmesi kazanımların azaltıldığı yönünde algılansa da yeri değiştirilen, sınıfı değiştirilen konu ve kazanımlar dikkate alındığında bu azalmanın eğitim-öğretim sürecine fazla yansımayacağı ve matematik dersinin yine dolu dolu geçmesinin beklendiği görülmektedir. Burada özellikle devamsızlık yapan öğrencinin hangi sınıf düzeyinde olursa olsun kaçırdığı konu ve kazanımları telafi etmenin güçlüğü üzerinde durulabilir. Çünkü matematik dersinde ünite-ünite ayarlanmış konularda görülen bir eksiklik telafisi yapılmadığı durumda ilerleyen sınıflarda sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Çalışma kitapları 5, 6, 7 ve 8.sınıf düzeyinde öğrencilerin öğrendiklerini pekiştirecek kaynak kitaplarındandı ama kaldırılması nedeniyle ortaya çıkan eksikliğin hala hissedildiği görülmektedir. Matematik dersinde EBA üzerindeki sorular, ODSGM’deki kazanım kavrama testleri belli bir seviyeye kadar yetse de özellikle internet sıkıntısı olan “evlerde” yetersiz kalmaktadır.

 ayirac.com

>>Word Dosya halinde buradan indirebilirsiniz.


Yazar

Yazar

0Mehmath Ali


Yorum Yaz

güvenlik kodu güvenlik kodunu yenile

Gizlilik Sözleşmesi (KVKK)

Ayirac.com'da bütün multimedya içerikler, kullanıcı yorumları gibi her türlü içeriklerin, tasarım ve düzenlemelerimizin telif hakları 5846 No'lu "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" çerçevesinde korunmaktadır ve Ayirac.com'un yazılı izni olmaksızın herhangi bir şekilde kopyalanamaz, dağıtılamaz, yayınlanamaz. İzinsiz ve kaynak belirtilmeksizin kullanılamaz.

Ayirac.com kullanıcılarının bilgilerini herhangi bir şekilde üçüncü kişilerle paylaşmamayı taahhüt eder. Ayirac.com üzerinde Google Analytics aracılığıyla site trafiği izlenmektedir. Ayirac.com kullanıcıları sistemi kullanarak verilerinin Google Analytics aracılığıyla takip edilmesini de onaylamış olur.

Ayirac.com isimli platformumuz, yasalara, içeriklerin telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı ilke edinmiş bir platformdur. Ayıraç 5651 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun"da tanımlanan ‘içerik sağlayıcı’ olarak hizmet vermektedir. İlgili yasa çerçevesinde, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, platformumuz ‘uyar ve kaldır’ prensibiyle hareket etmektedir. Herhangi bir haber veya içerik ile ilgili rahatsızlık duyan, haberin gerçekliğinden şüphe duyan veya eser niteliği taşıyan içeriklerin telif haklarının ihlal edilmesi yoluyla yasal olmayan bir şekilde paylaşıldığını ve yasal hakların çiğnendiğini düşünen hak sahipleri ile meslek birlikleri, [email protected] mail adresi üzerinden site yönetimine ulaşabilirler. Mail adresine şikayet ve talepler avukatımız tarafından incelenerek ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden derhal kaldırılacaktır. Sitedeki tüm harici linkler farklı bir sayfada açılır. Ayirac.com harici linkler ile ilgili sorumluluk kabul etmez.