2018 Liselere Giriş Sınavı (LGS) Değerlendirmesi
Liselere Giriş Sınavı 2 Haziran 2018 tarihinde nitelikli liselere gitmek isteyen ve başvuruda bulunan öğrencilere uygulandı. Sınavda Türkçe, İnkılap, Din, İngilizce toplamda 50 soru sözel ve Matematik, Fen toplamda 40 soru sayısal olmak üzere 90 soru öğrencilere yöneltildi ve öğrencilerden cevaplandırılması istendi.
Liselere giriş sınavıyla ilgili sınav sisteminin netleşmesinin ardından yetkilililer sınavın zor olacağını, okuduğunu anlama ve işlem yapma becerisinin yanında analitik düşünme ve problem çözmenin de önemli olduğunu vurguladı. Nitekim öyle de oldu.
Öncelikli olarak sınav süresiyle ilgili bir değerlendirmede bulunacak olursak liselere giriş sınavının Matematik testi bölümünde öğrencilere 20 soru yöneltildi. Sayısal bölüm toplamda 40 soru 60 dakikasüre öğrencilere verildi. Bu süre içerisinde öğrencilere sorulan 20 matematik sorusu incelendiğinde öğrencilerin soruyu okuyup anlaması, düşünme ve işlem aşamasına geçmesi ve soruyu çözmesi için en az 45 dakikalık bir sürenin verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Gerek soruların yapısı, gerek sorularda işlemsel kısımlar öğrencilerin Matematik sorularının çoğunu yetiştirememesi ile sonuçlandı. Nitekim bu sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Matematik net ortalamasıyla da anlaşılacaktır. Bu manada özellikle boş ortalamasına dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Matematikte öğrencilere sorulan 20 sorunun gçlük düzeyleri 8.sınıf düzeyine hemen hemen uygun olsa da her sorunun zor olması, birden fazla iç içe geçmiş çözüm aşamasının bulunması, şıklarla birlikte değerlendirilecek soruların bulunması öğrencilerin sınavda oldukça zorlanmasına neden olmuş, özellikle soru çözmeye başladıktan sonra 4, 5, 6.sorudan sonra öğrencilerde strese sebep olmuştur. Bu da öğrenci görüşleriyle birlikte ortaya çıkmaktadır.
Bununla birlikte özellikle şekilli bir soruda kıllanılan görselin soru çözümünde orantısız bir şekilde çözümde yer alması çözüm yapan öğrencilerin dikkatinden kaçmamış ve bu durumdan dolayı zaman kaybı yaşadıklarını, bu sorunun tekrar değerlendirilmesi gerektiğini gündeme getirmiştir.
Sınavla ilgili görüşlerinizi yorum olarak bizlerle paylaşabilirsiniz. SAYGILAR: